Обележавање Европског дана језика

Идеално би било када би сваки човек уз свој материњи језик познавао барем још два страна језика. Један од њих би требало да буде енглески језик, који је данас готово неопходно познавати, невезано за узраст, професију или друштвени статус. Други страни језик човек би требало да бира на основу својих склоности или потреба.
На овај дан ваља се подсетити библијске интерпретације настанка различитих језика. Наиме, према 11. поглављу Књиге постања, Вавилонска кула је био торањ којег су саградили људи, Нојеви потомци, уједињени у намери да досегну небеса. Бог се разљутио због људске охолости и занемаривања вере, те је срушио торањ и изазвао хаос тиме што су градитељи почели говорити различитим језицима. Након тога су се људи разишли и населили различите крајеве света а кулу оставили разорену. Овом причом Библија објашњава разноликост језика.
Када би сви људи на свету говорили једним, истим језиком, постојале би неслућене предности у међуљудској комуникацији, али бисмо истовремено били ускраћени за раскош, лепоту и и најразноврсније мелодије различитих језика.
Акценат ћемо ставити на синергију коју остварују наш матерњи језик, енгелски и немачки тј. страни језици који се уче у нашој школи.
Кроз различите синкретичке приказе ученици и наставници језика показали су своју креативност и присутнима приредили јединствен угођај.

Назад на галерију